Wino półwytrawne czy wytrawne? Jakie są między nimi różnice? Sprawdzamy!
Wielu osobom może się wydawać, że to wino słodkie jest najczęściej wybieranym przez kupujących. Prawda jest jednak inna. Mianowicie, Polacy od dłuższego już czasu najczęściej sięgają po rodzaj półwytrawny i wytrawny. Zaczęli bowiem częściej pić wino do posiłku, a nie jedynie dla przyjemności podczas spotkania z przyjaciółmi.
Wino półwytrawne i wytrawne– informacje na etykiecie
Nie ma wątpliwości, że to właśnie z etykiety dowiemy się najwięcej na temat trunku, który wybieramy. To na niej zaznaczona jest informacja na temat zawartości cukru w danym winie. Wina wytrawne maja go na poziomie 4-12g/l. Jednak nie to jest najważniejsze, a kwasowość. To właśnie ona wpływa najbardziej na walory smakowe. W winie wytrawnym zawartość cukru wynosi od 0-4 gram. Wyróżnia je również duża kwasowość. Niestety nie zawsze na etykiecie znajdziemy dokładne informacje na temat gatunku wina. Często są one tak opisane, ze wręcz wprowadzają w błąd. Warto więc nieco dokładniej przyjrzeć się konkretnemu trunkowi, sprawdzić balans słodyczy do kwasowości i oczywiście zawartość alkoholu. Koniecznie trzeba jeszcze zwrócić uwagę na fakt, iż na rynku dostępne są zarówno wina półwytrawne czerwone, jak i np. białe. To na które się zdecydować?
Wino wytrawne czy półwytrawne?
Najprostszą odpowiedzią na zadane powyżej pytanie jest: „na to które nam smakuje”. Może to banalne, ale tak naprawdę jest. Poznając różne gatunki i rodzaje win np. dzięki wizytom w https://zbawcy.pl/ można się w tym przekonaniu tylko utwierdzić. Wino ma się bowiem pić z przyjemnością i ma ono smakować do danego posiłku. Metodą prób i błędów można dość szybko ocenić, która marka najlepiej wpasowuje się w gust. Na tym należy najbardziej polegać. Wina modne, aktualnie na topie nie zawsze są najlepsze. Często stoi za tym doskonale przygotowana kampania reklamowa. Właśnie dlatego zawsze ufajmy własnym przekonaniom.
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.