Wino półwytrawne czy wytrawne? Jakie są między nimi różnice? Sprawdzamy!

0
293

Wielu osobom może się wydawać, że to wino słodkie jest najczęściej wybieranym przez kupujących. Prawda jest jednak inna. Mianowicie, Polacy od dłuższego już czasu najczęściej sięgają po rodzaj półwytrawny i wytrawny. Zaczęli bowiem częściej pić wino do posiłku, a nie jedynie dla przyjemności podczas spotkania z przyjaciółmi. 

Wino półwytrawne i wytrawne– informacje na etykiecie

Nie ma wątpliwości, że to właśnie z etykiety dowiemy się najwięcej na temat trunku, który wybieramy. To na niej zaznaczona jest informacja na temat zawartości cukru w danym winie. Wina wytrawne maja go na poziomie 4-12g/l. Jednak nie to jest najważniejsze, a kwasowość. To właśnie ona wpływa najbardziej na walory smakowe. W winie wytrawnym zawartość cukru wynosi od 0-4 gram. Wyróżnia je również duża kwasowość. Niestety nie zawsze na etykiecie znajdziemy dokładne informacje na temat gatunku wina. Często są one tak opisane, ze wręcz wprowadzają w błąd. Warto więc nieco dokładniej przyjrzeć się konkretnemu trunkowi, sprawdzić balans słodyczy do kwasowości i oczywiście zawartość alkoholu. Koniecznie trzeba jeszcze zwrócić uwagę na fakt, iż na rynku dostępne są zarówno wina półwytrawne czerwone, jak i np. białe. To na które się zdecydować?

Wino wytrawne czy półwytrawne? 

Najprostszą odpowiedzią na zadane powyżej pytanie jest: „na to które nam smakuje”. Może to banalne, ale tak naprawdę jest. Poznając różne gatunki i rodzaje win np. dzięki wizytom w https://zbawcy.pl/ można się w tym przekonaniu tylko utwierdzić. Wino ma się bowiem pić z przyjemnością i ma ono smakować do danego posiłku.  Metodą prób i błędów można dość szybko ocenić, która marka najlepiej wpasowuje się w gust. Na tym należy najbardziej polegać. Wina modne, aktualnie na topie nie zawsze są najlepsze. Często stoi za tym doskonale przygotowana kampania reklamowa. Właśnie dlatego zawsze ufajmy własnym przekonaniom. 

Leave a reply