Jak przyspieszyć metabolizm?

0
305

Niestety, ale w dzisiejszych czasach coraz więcej osób narzeka na uporczywe i utrzymujące się zaparcia. Układ metaboliczny przeciętnego człowieka nie działa obecnie tak dobrze, jak jeszcze parę lat temu. Zatwardzenia stały się wręcz czymś normalnym i raczej nikt się nimi specjalnie nie przejmuje. A to błąd, bo nieleczone mogą doprowadzić do powstania hemoroidów oraz innych groźnych chorób. By sobie z nimi poradzić, należy zająć się przyczyną problemu, czyli tak zrekonstruować swoją dietę, aby działała ona w zgodzie z jelitami.

W przypadku nawracających zaparć konieczne jest wyeliminowanie cukru z diety. Obciąża on bowiem układ pokarmowy, a przy tym nie zawiera żadnych korzystnych substancji dla jelit, dlatego też może się w nich osadzać – organizm z trudnością radzi sobie z jego przetworzeniem. Mówimy tu jednak wyłącznie o sacharozie, czyli białym cukrze stołowym, dodawanym do słodyczy i gotowych wyrobów oraz sypanym do herbaty czy kawy. Co innego taka fruktoza. Jako że występuje ona w owocach, wraz z nią dostarcza się do organizmu błonnik pokarmowy, który poprawia jej wchłanialność i zarazem dba o jelita. Błonnik jest odmianą prebiotyku, a prebiotyki to produkty (naturalne bądź syntetyczne), które wprowadzają do organizmu dobre dla niego substancje, będące pożywką dla bakterii występujących w mikroflorze jelitowej. Dzięki nim te bakterie mogą się namnażać i szybciej wzrastać. A im jest ich więcej, tym lepiej.

Większość osób wie, że przemiana materii może ulec poprawie przy podwyższonym spożyciu błonnika. Składnik ten występuje w pełnoziarnistym pieczywie, ciemnym makaronie, brązowym ryżu, kaszach, orzechach, nasionach, warzywach i owocach, ale największą jego ilość można znaleźć w produktach takich jak: płatki owsiane, otręby pszenne, siemię lniane, nasiona chia oraz babka płesznika bądź babka jajowata. Z błonnikiem trzeba jednak uważać. Jeżeli podwyższy się jego podaż, a jednocześnie nie zadba się o zwiększoną ilość wody w diecie, można doprowadzić do odwrotnego efektu i pogłębić swój problem. W przypadku problemów z układem metabolicznym kluczowe jest więc wypijanie odpowiedniej ilości wody. Dorosły człowiek musi pić przynajmniej dwa litry płynów dziennie. A jeśli przyjmuje dodatkowo błonnik, tej wody powinno być odpowiednio więcej.

Istnieją też doraźne domowe sposoby na poradzenie sobie z zaparciami. Bardzo dobrze sprawdzają się tutaj chociażby suszone śliwki – można zalać je wrzątkiem i wypić z nich wodę, która zadziała na jelita jak mała miotełka i wymiecie wszystkie niekorzystne substancje. Przemiana materii ulegnie też poprawnie za sprawą siemienia lnianego. Aby jednak dobrze się ono wchłonęło, należy je najpierw zmielić, a dopiero potem zagotować i wypić.

Leave a reply