Kawa arabika – poznaj jej walory smakowe!

0
138

W ostatnich latach, możemy wyraźnie zauważyć wzrost zainteresowania różnego rodzaju kawami. Jedną z najpopularniejszych i niezwykle cenionych, jest właśnie arabika. Jej walory smakowe zależą od wielu czynników, o których opowiemy w poniższym artykule. Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego tak wiele osób wybiera kawę arabika – zapraszamy do lektury.

Kawa arabika – skąd pochodzi i czym się charakteryzuje?

Drzewka kawowca arabiki należą do jednych z najbardziej wymagających w uprawie. Są bardzo podatne na choroby, a szkodniki uwielbiają żerować na ich liściach. Niekorzystnie wpływają na nie również zmiany klimatyczne, które przyczyniają się do zwiększenia temperatury powietrza oraz ilości dochodzących promieni słonecznych – za którymi nie przepadają. Mimo to, arabika jest wciąż chętnie uprawiana ze względu na swoje subtelne walory smakowe. Charakteryzuje się intensywnym zapachem karmelu, czekolady bądź orzecha, w zależności od miejsca upraw. Dzięki małej zawartości kofeiny, może być spożywana praktycznie o każdej porze dnia. Kawa arabika pochodzi z Etiopii, a stamtąd przebyła długa drogę do ogrodu botanicznego w Holandii, dzięki czemu teraz cała Europa może cieszyć się jej piciem. W międzyczasie powstała również krzyżówka drzewek arabiki, która uodporniła się na najgroźniejszą chorobę dotykającą plantacje – rdzę.

Kawa arabika – jak wygląda jej uprawa?

Jak wspomnieliśmy wyżej, uprawa drzewek kawowca arabiki jest niezwykle wymagająca. Plantacje muszą znajdować się w strefie tropikalnej, której klimat nie przekracza temperatury 30 stopni Celsjusza oraz nie może spaść poniżej 15. Najczęściej uprawiane są również na stromych zboczach, które utrudniają dostęp do drzewek. Ulubioną porą dla kawowca jest pora deszczowa, opady nie mogą jednak przekroczyć 1500mm w ciągu roku. Jak widać, uprawa kawy arabika to nie rurki z kremem. Jeśli chcemy przekonać się o jej wyjątkowym smaku, warto zajrzeć na stronę https://sklep.ctdepot.pl/kawa-arabika i zamówić paczkę lub dwie. Kawa arabika będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej przerwy w pracy.

Leave a reply